Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Drie nieuwe MUG-voertuigen voor ZNK (Ziekenhuisnetwerk Kempen)

ZNK MUG

Binnenkort rijden er in de Kempen drie nieuwe MUG-voertuigen rond. Deze BMW X7-modellen moeten ervoor zorgen dat medewerkers en artsen van Ziekenhuis Geel, AZ Herentals en AZ Turnhout snel en veilig naar de interventies kunnen rijden.

Een MUG-voertuig wordt bestuurd door een verpleegkundige en vervoert naast een arts (en eventueel nog een bijkomende passagier) veel gespecialiseerd medisch materiaal om patiënten buiten het ziekenhuis de nodige medische ondersteuning te geven.

‘De voertuigen van AZ, Turnhout, Ziekenhuis Geel en AZ Herentals leggen jaarlijks samen zo’n 120.000 km af’, vertelt Bart Nuyens, hoofdverpleegkundige van de spoeddienst in AZ Turnhout.

‘Verschillende chauffeurs, elk met hun eigen rijstijl, besturen de voertuigen. Als je bovendien in rekening brengt dat ze vaak snel bij patiënten moeten zijn op allerlei locaties, dan weet je dat dergelijke voertuigen stevig moeten zijn.

‘Een MUG-voertuig moet wel aan een aantal eisen voldoen’, aldus Pieter Geudens, hoofdverpleegkundige van de spoeddienst in Ziekenhuis Geel. ‘Veiligheid voor onze medewerkers, bijvoorbeeld.

De MUG-equipes moeten goed beschermd, uitgerust en op een zo snel en adequaat mogelijke manier op de plaats van de interventie geraken.

De baanvastheid van het voertuig, de zichtbaarheid voor de chauffeur en van het voertuig voor de omgeving zijn daarin belangrijk. Maar ook verantwoord rijden krijgt veel aandacht, vandaar dat er rijlessen via een gespecialiseerde firma voorzien zijn.’

Adjunct-hoofdverpleegkundige van de spoeddienst in AZ Herentals, Kris Gepts, vult nog aan: ‘De beschikbare ruimte in de wagen en de mogelijkheid om al onze apparatuur erin te krijgen, heeft veel aandacht gekregen. AB Technics heeft ons ondersteund bij de ombouw van de kofferruimte. Daarnaast moeten we de garantie krijgen op een snelle service bij de garagehouder wanneer er onderhoud of herstellingen nodig zijn. Want een MUG-voertuig moet zo snel mogelijk weer de baan op kunnen.’

De keuze viel op de BMW X7, een voertuig met vierwielaandrijving. ‘De X7 beschikt over een adaptieve luchtvering waardoor een hoog comfortniveau voor de inzittenden wordt behaald, ondanks de ondergrond waar men soms naartoe moet rijden in combinatie met de noodzaak aan dynamisch rijgedrag. Ideaal dus voor prioritair gebruik, zoals een MUG-voertuig’, aldus Jelle Soumillion van BMW Belux. ‘Dit type auto beschikt ook over voldoende ruimte binnenin, waardoor het mogelijk is om de gesofisticeerde medische apparatuur een plaats te geven en daarnaast nog tot 4 inzittenden te kunnen laten plaatsnemen. Het totale gewicht van zo’n voertuig, inclusief materiaal en inzittenden, gaat richting 3000 kg.’

Omdat in het Ziekenhuisnetwerk Kempen de drie MUG-voertuigen aan vervanging toe waren, is de aankoop gezamenlijk gebeurd en hebben de MUG-diensten hiervoor samengewerkt.

Voor dergelijke aankopen en aanbestedingen werkt het ZNK samen met Taxandria, de aankoopcentrale van het Ziekenhuisnetwerk Kempen en AZ Rivierenland.

Deze samenwerking zorgt ervoor dat aankoopdossiers, volgens de wet op overheidsopdrachten worden gepubliceerd en gegund, op tal van domeinen efficiënter kunnen verlopen én dat er voor de ziekenhuizen een betere onderhandelingspositie gecreëerd wordt. Dit kan gaan om aankopen van geneesmiddelen of andere verbruiksmaterialen, maar ook minder evidente zaken komen aan bod, zoals de MUG-voertuigen.

Het H. Hartziekenhuis van Mol beschikt niet over een MUG-dienst, wel over een paramedisch interventieteam (PIT). De brandweerzone Kempen en het H. Hartziekenhuis Mol namen afgelopen zomer een nieuw PIT-voertuig in dienst. Deze wordt bemand door een ambulancier en spoedverpleegkundige.'

ZNK MUG

ZNK MUG

ZNK MUG

Deel dit artikel